Tagok

Dr. Dessewffy Tibor
kutatóközpont vezető, habilitált egyetemi docens

Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 3.66 szoba
Telefon: +36-1/372-2500/6827
E-mail: dessewffy[kukac]tatk.elte.hu

1962-ben születtem, egyetemi tanulmányaimat az ELTE ÁJTK-n kezdtem, majd az ELTE BTK-n folytattam, 1989-ben jogi, illetve 1990-ben szociológia mester diplomát szereztem. A PhD fokozatot az Universiteit van Amsterdamon tettem le 1996-ban. Ettől az évtől kezdve az ELTE Társadalomtudományi karán dolgozok egyetemi docensként, valamint 2012-től a Szociálpszichológia tanszék vezetője vagyok. Kutatási területeim az információs társadalom, az internet szociológiája és a Big Data kapcsolata a társadalomtudománnyal.


Nagy Zsófia
research director, tanársegéd

Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 3.66 szoba
Telefon: +36-1/372-2500/6827
E-mail: zsofia.nagy[kukac]tatk.elte.hu

1982-ben születtem, tanulmányaimat az ELTE TáTK Szociológia alapszakán kezdtem 2010-ben, majd mesterfokon a Közép-Európai Egyetemen (CEU) végeztem 2012-től 2014-ig, doktori képzésben pedig ismét az ELTE TáTK-n veszek részt szociológusként 2015-től. 2015-től kezdve az ELTE Társadalomtudományi karán a Szociálpszichológia tanszéken dolgozom tanársegédként. Érdeklődési területeim közé tartozik az egészségszociológia, a gyász szociológiája, az információs társadalom, a társadalmi emlékezet, a társadalmi mozgalmak, a kvalitatív módszertan és a politikai szociológia.


Bánhidi Bálint

E-mail: rdlrbt[kukac]gmail.com

1994 április 10-én születtem, 2013-tól az ELTE TáTK szociológia szakán vagyok szociológia szakos hallgató. Jelenleg elsősorban a „cryptocurrency” – virtuális pénz, pl. BitCoin – foglalkoztat, nyilván egyfajta társadalomtudományi lencsén át vizsgálva (de nem elhanyagolva a technológia működésének megértését). Ehhez képest másodsorban a „pervasive” játékok, mint akár az Ingress, az Assassin (https://en.wikipedia.org/wiki/Assassin_(game)) stb., a hálózatok, hálózatiság, illetve a big data érdekel. Aktívan konkrétan a BitCoin és az Ingress kapcsán végzek folyó kutatást, változékony tempóban. Szabadidőmet szívesen töltöm olvasással (analóg vagy digitális formában), játékkal, illetve különböző, a tudomány világához kapcsolódó webcomic-ok nézegetésével (pl. xkcd, smbc, existential comics).


Baumgartner Zoé Eszter

E-mail: baumg.zoe[kukac]gmail.com

1990. június 4-én születtem, az ELTE TÁTK Szociológia alapszakán 2014-ben kezdtem tanulmányaimat, előzőleg az ELTE TTK Biológia BSc hallgatója voltam. Egy évet dolgoztam videojáték-fejlesztőként. Érdeklődésem középpontja a videojátékok, illetve azok hatásai az életünkben. Továbbá érdekelnek az online közösségek működései, dinamikái is.


Hegedűs Dániel

E-mail: shrilby[kukac]windowslive.com

1994-ben születtem Budapesten, egyetemi tanulmányaimat pedig 2013-ban kezdtem az ELTE Társadalomtudományi Karán szociológia alapszakon. Érdeklődésem az utóbbi egy évben, végzősként fordult a digitális szociológia felé – szakdolgozatomat is ilyen témában írom – de emellett foglalkoztat a szociálpszichológia, a kulturális antropológia és a társadalomszerkezet is. Szakdolgozatomban az online térben való én-megjelenítést vizsgálom, illetve a mások feletti ítéletalkotást, amit mindig az adott egyén önreflexióin keresztül igyekszek rekonstruálni. Az online teret én itt egy elsősorban társkereső alkalmazásra, a Tinderre szűkítettem. Érdekel, hogy a program felépítéséből következő „affordance”-ek mentén, hogyan alakulnak a – tipikus – cselekvési mintázatok. Fontosnak tartom a digitális adatok vizsgálata mellett a cselekvői perspektívát is beemelni az elemzésekbe.


Károlyi Kristóf
senior kutató

E-mail: karolyi.kristof[kukac]gmail.com

1991-ben születtem Budapesten. 2010-ben kezdtem meg egyetemi tanulmányaimat az ELTE TáTK Szociológia alapszakán, majd a Szociológia mesterszakon folytattam ugyanitt. Rövid ideig Kommunikáció és Médiatudományt is hallgattam. Az érdeklődésem középpontjában leginkább az információs társadalom és a társadalmi digitalizáció áll. A téma széles horizontján különösen izgalmasnak találom a social média episztemológiai kihívásait, hatását a politikára, a kommunikációra és szélesebb körben a társadalmi hálózatokra.


Váry Dániel

E-mail: varydani[kukac]gmail.com

1992-ben születtem Budapesten, egyetemi tanulmányaimat az ELTE TáTK szociológia alapszakán kezdtem 2011-ben, jelenleg mesterszakos hallgató vagyok szintén szociológia szakon.   Társadalomtudományi érdeklődésem az egyes diszciplínák határterületeit érintően a legnagyobb. Alapszakos szakdolgozatom témáját  – ami a nemzeti identitás és a bizalmi struktúrák összefüggése volt – is ezen indíttatásból választottam, mely területtel szeretnék a továbbiakban is foglalkozni, elsősorban az információtechnológiai fejlődés társadalomra gyakorolt hatásának szemszögéből.


Szabó Miklós

E-mail: szabo.miklos.1998[kukac]gmail.com

1998-ban születtem, egyetemi tanulmányaimat pedig 2016-ban kezdtem az ELTE Társadalomtudományi karán. A szociológián belül a digitális szociológia és a network-kutatás érdekel leginkább. A szakdolgozatomat is ezen témák közös területeiről, az internetes csoportokról, azok elemzéséről valamint az online adatok társadalomtudományos felhasználásáról szeretném írni.

Juhász Dóra

E-mail: juhaszdora0729[kukac]gmail.com

1993. július 29.-én születtem, Kiskunhalason. Jelenleg az ELTE- TÁTK Szociológia MA elsőéves hallgatója vagyok, tanulmányaimat korábban a Budapesti Corvinus Egyetem szociológia alapszakján végeztem. A kultúra- a művészet-, illetve a digitális szociológia területei érdekelnek. Mivel szabadidőmben szívesen olvasok fantasztikus irodalmat, így azok társadalomtudományi aspektusai is foglalkoztatnak.

Iványi Péter

E-mail: ptr.ivanyi[kukac]gmail.com

1995 novemberében születtem, 2015-tól vagyok az ELTE TáTK szociológia alapszakos hallgatója.  Jelenleg elsősorban a social média érdekel, azon belül is elsősorban annak hatásai a kapcsolatokra és a politikára, emellett érdekel még a stigma online felületeken való megjelenése is.

Tóth Martin

E-mail: martintothok[kukac]gmail.com

1996-ban születtem, az ELTE TÁTK-s tanulmányaimat 2014-ben kezdtem el szociológia alapszakon, 2018-tól az egyetem szociológia mesterképzésére járok. Tudományos érdeklődésem a digitális szociológián belül a különböző álhírek köré szerveződő alternatív valóságok és online közösségeik vizsgálata. Jelenleg az egyetemi pályafutás mellett online marketing menedzserként és elemzőként dolgozom egy hazai kkv-nál.