Sipos Fanni: A hashtag útja

A directioner fandom és a Twitter szorosan összefügg: nagyon érdekes és lenyűgöző, hogy milyen erős, aktív rajongói bázisról van szó. Jelen írás célja egy ehhez kapcsolódó esemény körüljárása. A #5YearsIn5minutes hashtag egy projekt kapcsán jött létre, melynek lényege az volt, hogy a banda születésének 5. évfordulójára a rajongók a világ minden tájáról részt vettek egy videó elkészítésében, amit aztán magán a születésnapon Twitteren keresztül osztottak meg és küldtek el a banda tagjainak (vagy bárkinek, aki kapcsolatban áll velük). A projekt érdekessége az, hogy online térben szerveződik meg, de elengedhetetlen lépése az offline szférában való megjelenés is, ami után viszont újra az online világban jelenik meg és kap értelmet az egész. Tehát egyfajta online-offline-online úttal jellemezhető jelenségről van szó, ami amellett, hogy jól azonosítható, a digitális kultúra kapcsán is rávilágít fontos dolgokra. Az sem mellékes, hogy Magyarország is részt vett ebben a projektben; itt viszont nem Twitteren, hanem Facebookon keresztül szerveződött meg az, ami külföldön Twitteren: érdekes, hogy hazánkban a Twitter nem volt olyan helyzetben, amely segítségével megvalósítható lett volna beszállni ebbe a világméretű projektbe.

5YearsIn5Minutes


A One Direction egy 2010-ben alakult, pontosabban megalakított együttes, amely a brit X- Factor tehetségkutató műsorban tűnt fel. A kezdetekben öt tag alkotta a csapatot: Harry Styles, Niall Horan, Louis Tomlinson, Liam Payne és Zayn Malik. Nem nyerték meg a tehetségkutatót, csupán harmadikok lettek, azonban rengeteg rajongót, fant szereztek.

A rajongókat Directioner néven nevezhetjük. Ez a fandom igen népszerű, értve ezt úgy, hogy hihetetlen sikereket ér el – és általuk nyilván a banda is – leginkább a Twitter használatának köszönhetően. A Directioner lét alapja egy aktív Twitter fiók, ugyanis főleg ezen keresztül lehet kapcsolatot teremteni a fiúkkal, valamint ezen keresztül tud eredményeket elérni a fandom. Annyira népszerű és egyedi rajongói csoport ez, hogy 2013-ban a Channel 4 egy dokumentumfilmet készített Crazy About One Direction címmel, amely bemutatja, hogy a directionerek tényleg őrültek. Minden társadalomban jelen vannak olyan személyek, akik nem felelnek meg a normáknak, és ez csoportok tagjai között sincs másképp. A dokumentumfilm merítése a rajongókból nem nevezhető reprezentatívnak, ezért ez egy elég erőteljesen kisarkított alkotás, amely negatív színben szeretné feltüntetni, szinte már mániákusnak, a rajongókat. Ez után a film után így top trend lett Twitteren a #ThisisNOTUs, belevonva a 2013 augusztusában megjelent One Direction filmet is, a This is Us-t.

Persze tényleg lehet beszélni külön fanokról és fangirlökről. Nem alapvetés, hogy megkülönböztetik a fandomban egymást, hogy te csak egy fan vagy, én viszont fangirl. Ez csak egy létező olvasata lehet a dolgoknak, ami nem változtat a directionerek összetartásán és erején. De mi a különbség a kettő között?
A fan, fanatic egy latin szóból ered: fanaticus. Vakbuzgó lehetne az egyszavas fordítása, de mind a fan, mind a fandom szó eredete értelmezhető egyfajta vallási elköteleződésként is. Olyan személy, akinek viszonylag mély, pozitív érzelmi meggyőződése van valamiről/valakiről. A fan szó használata, mint fogalom, a 20. században kezdett elterjedni leginkább1.

Fangirl az, aki több, mint fan, akinek akár az identitását is alakítja a rajongás tárgya. Ugrál, sír, visít, ha valami olyan dolgot hall vagy lát, aminek köze van a bálványához. Bár szubjektív nézőpontom szerint ez emberfüggő is: aki egy szolidabb, visszafogottabb ember, nem fog sírni egy új videóklip megjelenése miatt, de mégis nagy rajongó és támogató lehet. Egyszerűsítve, a fangirl inkább egy őrültebb rajongási fokot jelent; a továbbiakban nem fogok különbséget tenni fan és fangirl között, mert a vizsgált jelenség esetében ennek a fogalmi szétválasztásnak nincsen relevanciája.

Ha meg kellene fogalmazni a Directioner fogalmat akkor leginkább Korobkova2 egyik interjúalanyának szavait vehetjük kölcsön:

„Liking a band happens when you think their music is good and they might be attractive. That’s it! Being a Directioner gives it a whole new meaning. It connects us more to those boys. We know a lot about them, and we are inspired by them. And we would support them through thick and thin. That’s what being a Directioner is all about.”

(„Abban az estben szeretünk egy bandát, ha a zenéjüket jónak gondoljuk és esetleg még vonzóak is. Ennyi! Directionernek lenni teljesen más. Jobban kapcsolódunk a fiúkkal. Sokat tudunk róluk és inspirálnak minket. És a végtelenségig támogatni fogjuk őket. Erről szól Directionernek lenni.” (saját fordítás))

Ahogy arra már utaltunk, a directioner lét és a Twitter szorosan együtt jár. A Twitteren belül pedig leginkább a trendeket tudják uralmuk alá vonni, leginkább a hashtag használatával.

A hashtag tökéletes eszköze az online közösségi médiának arra, hogy csoportosítsa és kövesse az egyes témák terjedését, alakulását, növekedését. Az első hivatalos eset, amikor a hashtag a közösségi médián belüli témák csoportosítására szolgáló eszközként jelent meg, Chris Messina nevéhez köthető, aki 2007. 08. 23-án egy tweetben tett javaslatot arra, hogy a hashtag használatával beszélgessenek egy-egy téma kapcsán. Erre főleg azért volt szükség, mert egy tweet 140 karakterben van maximalizálva (egy 2017-es frissítés után mára már 280 lett, tehát a duplája) ami nem túl sok, főleg úgy, hogy ha valakinek válaszolunk, akkor ebbe a @felhasználónév címzés is beleszámít; így nem lehetséges például több felhasználó közötti beszélgetés a limit miatt, viszont a hashtag használatával már igen.

A Twitter egy meglehetősen új technológia, amely megváltoztatta az emberek médiafogyasztási módját, valamint új társadalmi gyakorlatokat biztosított a felhasználók számára. A One Direction rajongók képesek olyan kollektív azonosítást létrehozni, amely növeli a társadalmi tőkét és segíti a csoportosulást, ezáltal befolyásolja a leginkább felkapott témákat. A banda iránti elkötelezettségük és szeretetük a Twitter globális trendjeinek megteremtésének mozgatórugóivá teszi őket. Nehéz létrehozni a Twitter trendeket, különösen világszerte ismerteket, azonban ha a globális hálózat minden rajongója hasonló célokat tűz ki, már könnyen lehetséges alakítani ezeket. A directionerek pedig képesek erre, nemcsak a legbefolyásosabb felhasználók befolyása miatt, hanem azért is, mert igen nagy számban működnek együtt, és mind egy közös beszélgetésben vesznek részt.

Egy 2015-ben írt tanulmányban az olvasható, hogy a directionerek az elmúlt 5 év legdominánsabb rajongói a Twitteren. Sokan hasonlítják a Beatles mániához, fontos különbség viszont az, hogy ez már az online tér, amin keresztül a megszállottság is jobban látható. Sokszor a mai napig a top 10 trend első helyeinek valamelyikén directionerek által generált hashtag szerepel.

Nézzünk néhány olyan adatot, ami számokkal is alátámasztja ezeket a nagy kijelentéseket. 2015.03.24-én egy Gremanwings Flight repülőgép lezuhant. Aznap ez volt az első számú trend Twitteren, több, mint 200.000 tweet volt erről az esetről, azonban másnap, annak ellenére, hogy újabb részletek jelentek meg, visszacsúszott a második helyre, ugyanis Zayn Malik, a One Direction egyik tagja Facebookon bejelentette kilépését a bandából, így több, mint 4 millió tweet-tel az #AlwaysInOurHeartZaynMalik lett a top trend.

Más példát is hozhatunk. Például 2015. 07. 31-én minden promóció nélkül megjelentetett az együttes egy új számot (immáron csak 4 taggal). 15 perccel később az erről szóló hashtag már ott volt a top 10 trend között, 30 perc után pedig az első lett. Percenként 22.000-szer használták a #DragMeDown hashtaget, több, mint 4 millió tweet volt, 24 órán belül 82 országban lett toplistán. Egy óra elteltével ez volt az első számú dal, kislemez, single Spotifyon és iTuneson, így lett a történelem egyik leggyorsabban eladott kislemeze.

A directionerek egyfajta promoterek is: a tanulmány a trendeket 6 darab kategóriára osztotta, ilyen például a Marketin&Promotional Trends, az előző példa pedig pont ide tartozik.

A tanulmány magát a Twitteren megjelenő directioner fandomot is kategóriákra osztja fiókok/profilok szempontjából. Itt is 6 kategóriát különböztet meg: Fan account, News account, Project account, One Direction account (ez az együttes hivatalos Twitter profilja), Personal account (ami egy személy profilja, de tweetel képeket az együttes kapcsán, beszél róluk), és végül Others (akik nem kapcsolódnak az együtteshez vagy a rajongókhoz)4. Vizsgálódásunk szempontjából a legfontosabb csoport a Project account-ok csoportja.

5YearsIn5Minutes

A most elemzett hashtag a #5YearsIn5Minutes. Ez a projekt a zenei formáció 5. évfordulója apropóján kezdődött el 2015-ben. Sajnos nem tudunk pontos számadatot mondani arról, hogy hányszor használták a hashtaget, ugyanis öt éves távlatból a különböző elemző oldalak nem képesek analizálni a tweeteket. Elsőkörben a TrackMyHashtag oldalt használtam, majd miután itt sikertelenül jártam, a Free Social Search keresővel is próbálkoztam, de sajnos egyik helyen sem adta ki az adatokat, így a pontos szám a hashtag használat kapcsán nem derült ki, Más számadatokra fogok így támaszkodni.

Ahogy korábban említettem, a directionerek körében több kategóriára oszthatók a profilok, esetünkben legfontosabb a Project account. 2015 januárjában létrejött a @Years5Minutes nevezetű profil, ami több, mint 12.000 követővel rendelkezik. Január 18-án tweeteltek egy képet, ami összefoglalja a projektet (lásd: 1. kép).

Erre a tweetre több, mint 3000 retweet és 2000 kedvelés érkezett, így kezdődött el szerveződni a világméretű projekt. A szervezés nagyjából úgy nézett ki, hogy minden országnak volt egy adott szervezője, kapcsolattartója: lehetett ez személyes profil vagy akár az együttessel kapcsolatos híroldal is. Január 20-án már 27 ország csatlakozott a projekthez. Ezeket az elérhetőségeket is egy kép formájában osztották meg Twitteren (lásd: 2. kép) és mindig frissítették, amikor új jelentkező, új ország került bele a projektbe. A szervezőknek az volt a feladata, hogy az adott országban megszervezzenek egy Directioner találkozót, énekeljenek, ezt vegyék videóra, majd a videót küldjék el a Projekt oldal vezetőinek, akik megszerkesztik és megalkotják az összevágott videót, majd a YouTube-on közzéteszik. A videók beküldésének határideje 2015. 05. 31-e volt, a videót pedig az együttes születési évfordulójának napján 2015. 07. 20-án tették közzé.

A Projekt oldal folyamatosan reklámozta magát, kereste a kontaktokat és frissítette az eseményeket. Minden megvalósult találkozó után kikerült egy kép is, ezzel buzdítva a többi résztvevőt is. Alakult pár oldal (például a @1DMeetUpBe vagyis a 5YEARSIN5MINUTES-BE profil, ami a belgiumi találkozót rendezte meg), ahol 2015 óta nem is volt aktívitás, tehát csak emiatt a projekt miatt alkottak külön felhasználói fiókokat.

Összességben tehát 5 hónap állt rendelkezésre egy világméretű projekt megszervezésére, ami csak Twitteren zajlott, szerveződött meg. A végére összesen 73 ország vett részt a projektben, Magyarországot is beleértve.

A projekt Magyarországon

Magyarország is részt vett a projektben, azonban nálunk az esemény nem tudott Twitteren szerveződni. Van sok magyar Twitteres, főleg olyan, aki része a One Direction fandomnak is, de mivel a Twitter és ezek a szerveződések főleg angolul zajlanak, nem volt sem praktikus a magyarok számára, sem kivitelezhető: ha valaki rendelkezik is Twitter fiókkal, nem feltétlen aktív felhasználó, tehát nem is biztos, hogy tudná használni a projekt szempontjából megfelelően. Így Magyarországon (pontosabban: a magyar rajongóknak) Facebookon alakult egy csoport és egy esemény. A csoport neve 5 Years In 5 Minutes // hivatalos lett és 312 tag van a csoportban. Lett ennek az eseménynek is egy plakátja (lásd: 3. kép) valamint Facebook eseményként is meg lett hirdetve, ott 54 „Ott leszek” visszajelzés volt, ami végül is megvalósult, mivel a találkozó egész napos volt, így ha egyszerre nem is volt jelent 54 ember, de összesen tiszteletüket tették ennyien. A magyar találkozó a Hősök terén volt 2015. 05. 16-án, az ország minden részéről, sőt környező országokból is jöttek, például Szlovákiából.

Az online-offline-online út különösen jól látható a magyarországi események után, a csoportban: a találkozó végével mindenki posztolta a képeit, videót és élményeit. Az a tény, hogy a magyar rajongók nem tudtak Twitteren megszerveződni, nem változtatott érdemben semmin: ugyan így egy zártabb közeget alkotnak, de ugyanúgy megjelenik a rajongók közötti összetartás. Csak nem globális szinten, mint például a német vagy belga rajongók találkozójának esetében, akik Twitteren szerveződtek meg.

A vezéroldal a @Years5Minutes-nek beküldött képet megosztotta Twitteren, ahogyan az összes projekttalálkozón készült csapatfotót is. Azon a tweeten 37 retweet és 57 kedvelés van. A Facebook csoportban is meg lett osztva a bejegyzés linkje, de arra csak 10 lájk érkezett. A csoportban van egy bejegyzés is a Twitter nevekről: 312 tagból csak 30 ember írta, hogy rendelkezik Twitter profillal.

Jól látható, hogy a digitális térben bármelyik social media platformon keresztül megvalósulhat egy esemény megszervezése. A magyar rajongói közösség Twitter helyett Facebookon szerveződött meg, de ennek ellenére ugyanúgy részese volt a világméretű projektnek.

A hashtag utóélete, a videó promotálása


Az országok videóinak beküldési határideje 2015.05.31-e volt, azonban a hashtag utána is használatban volt, legtöbbször a projekt oldal tweetelt vele, ezzel lelkesítette a rajongókat és frissítéseket adva a videó állapotáról. A kész videó közzététele 2015. 07. 20-án történt meg YouTube-on. Ma a videó megtekintésének száma közel 423 000, a kommentek száma megközelíti az 1500-at, a lájkok száma 30.000-re rúg, és természetesen jópár dislike is található a videón. Egy tweetben osztották meg a videót, amiben boldog születésnapot kívántak, és megjelölték az együttes tagjait. Ezen a tweeten 4207 retweet, több mint 3100 kedvelés és 481 válasz van.

A kész videóban (megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch?v=Cm8P_PSJc5M ) jelen van az összes kontinens: 73 ország 5850 rajongója. A napon, amikor közzé lett téve a videó, több One Directionnal kapcsolatos Twitter trend is jelen volt, hiszen az volt a banda születésnapja, így az is előfordult, hogy a #5YearsIn5Minutes nem egyedül volt egy tweetben. A legtöbb tweet, ahol jelen van a hashtag, egy spam, ugyanis a tweetnek semmi egyéb tartalma nincs, minthogy megjelöli a bandatagokat, belinkeli a videót, használja a hashtaget és tweettel ahányszor csak tud. Ez a trend létrejöttében is segít, valamint észreveszik az emberek, jóeséllyel az is, aki a címzett volt. A másik gyakori forma az, melyben a hashtag és a videó linkje mellett a háláról beszélnek és a projekt sikerességéről, hogy milyen fantasztikus, hogy összejött és mennyire jó közösségről van szó. A directionerek szeretik magukra azt mondani, hogy legendák, így ez a szó is sokszor szerepel vagy leírva vagy kép formájában a hashtag mellett. Olyan tweetek is vannak, amikben csak a hashtag szerepel, sok rajongó csak azért tweeteli ki, hogy trend legyen. Nagyon sok olyan tweet is van, ahol a hashtag mellett az együttesről képek vannak, a videó viszont sehol.

Összegezve ki lehet jelenteni azt, hogy miután trend lett a #5YearsIn5Minutes, azután az összes olyan directioner is, aki nem vett ebben részt, ezt használta. A hashtag januártól folyamatosan jelen volt a Twitteren, azonban trend csak a születésnapon lett és az azt követő napokban is rengetegszer használták. Mivel sajnos pontos adatok nem elérhetőek, elkezdtem megszámolni én magam, de ezret (!) is meghaladó tweet után feladtam, mivel ennyi tweet csak 2015.07.23-án, tehát egyetlen nap alatt érkezett (és az ezer darab nem is az összes, ennél jóval többről van szó). Így nagyjából lehet viszonyítani, hogy hányan használták a hashtaget, és nem csak az adott napon, hanem utána is 3-4 nappal.

Mivel a hashtag célt ért, ezáltal a projekt is. Nem csak az együttes tagjainak küldték a rajongók a videót, hanem a rokonainak is, így esett meg, hogy két tag édesanyja is észrevette és tweetelt róla, bár ők a hashtag használata nélkül. Valamint az egyik fiú (Harry Styles) be is követte a projekt oldalát, így feltehetőleg látta a videót. A többi tag is tweetelt a rajongók és videók kapcsán, azonban egyértelműen kijelentve nem volt, hogy látták, de nagyon valószínűsíthető. Ezenkívül a cambio.com oldalon megjelent egy Wendy Michaels által írt cikk, aminek címe „One Direction 5 Year Anniversary: Watch This Amazing Fan Made Video”. A tartalom már nem elérhető, de egy, a cikk címről készített 2015-ös képernyőfotó bizonyítja, hogy a cikk megjelent annak idején (lásd: 4. kép).

Azzal, hogy Harry Styles 2015. 07. 25-én bekövette a Project account-ot, szimbolikusan célt ért a projekt, amit jelez az is, hogy ekkortól elkezdődött a hashtag használatának ritkulása.

Összességében tehát sikeres volt a projekt, sok directionert megmozgatott világszerte. Célt is ért, ugyanis észrevették a videót, és egy olyan dolgot alkottak meg a rajongók. ami példa nélküli, sok szervezést igénylő feladat volt, és mégis sikeres világprojekt lett belőle.

A sikeren felbuzdulva az oldal átnevezte magát, 2017-ben ugyanis elkezdett egy új projektet szervezni, aminek a neve #MillonFaces1History lett. Azonban ez nem valósult meg, pedig itt is meg voltak az országok és a szervezők, valamint a találkozók is, azonban jóval kisebb számú résztvevővel, így valószínűleg ez volt az egyik ok, amiért végül nem valósult meg egy újabb hasonló projekt.

Végszó


A hashtag születésének útja tehát egy online-offline-online szerveződés volt, aminek fő platformja a Twitter volt, de bizonyos országok (Magyarország) más közösségi médiát használt (a Facebookot). Érdekes látni, hogy egy ilyen platform mekkora erővel bír, ugyanis ezen esetben 5850 rajongót mozgatott meg 73 országból – ez a Twitter illetve a hashtag nélkül nem tudott volna így létrejönni, működni és célt érni.

A legfontosabb talán az, hogy a kezdeti kijelentés, miszerint a directionerség alappillére a Twitter, alá lett támasztva. A legtöbb tevékenység ott történik, ami mind a bandának, mind a rajongóknak jó, nem elfeledve azt a részt, hogy ezeken a hashtag használatokon keresztül tartható fent az együttes relevanciája, népszerűsége is.

A mai napig jelen vannak a directionerek a Twitteren, és ugyanolyan aktívak, ha történik valami az inaktív együttes valamelyik tagjával: a szóló karrierjeik mozzanatai általában megjelennek a top 10 trend között, legtöbbször első helyen. Hasonló, bár még nem annyira legendás helyzetbe, mint a One Direction rajongók, kezdenek lépni a különböző k-pop bandák rajongói. Ez azért is lehetséges, mert nagyon sok Directioner lett különböző k-pop együttesek rajongója, így végül is ugyanazt csinálja, ugyanolyan aktívitással csak más zenei formáció miatt.

Lényegesnek gondolom megemlíteni a paraszociális kapcsolatokat, mint egyik fontos mozgatórugóját az egész projektnek és magának a directioner létnek. A jelenség úgy ragadható meg, hogy egy egyszerű laikus személy úgy gondolja, hogy a híresség akit ő lát és hall, ugyanúgy ismeri őt, mint ahogyan Ő a hírességet. Ez mindig jelen lehetett a világban, de a közösségi média terjedése még nagyobb teret adott neki.
A paraszociális kapcsolatok központi eleme a paraszociális interakció, ami annyit tesz, hogy az emberek olyan viszonyt építenek ki médiaszemélyekkel, amely interperszonális kapcsolatra hasonlít, de ez a viszony csupán egyoldalú és közvet(ít)ett5. (Pál – Törőcsik, é.n.)

Egy szakirodalomban ezt megragadták a hírességek felől úgy, miszerint számukra a Twitter egy olyan hely, ahol tudnak a rajongókkal kommunikálni, egy marketing mentes övezetben6, aminél fogva a Twitter mindkét fél számára kedvező.
A directionerek, a rajongók, a Twittert is egyfajta marketing elemmé varázsolják, ugyanis ha az együttes tagjai nem is, de a fanok promozni fogják a kislemezt, az albumot, elérik azt, hogy a világ ismerje őket, így létezhet az, hogy egy híresség a Twittert egy marketing mentes oldalnak tervezi, de közvetve talán ez lesz az egyik legnagyobb tér, ahol híresztelnek róla és a produktumairól. Szinte egy személyes kapcsolatot imitál, rengeteg rajongó gondolja, hogy ismeri a bálványait, és leginkább a Twitter az, ami megadja ennek az illúziónak az alapjait, mert itt tud kommunikációt létesíteni az imádott személyével.

A Twitter és a rajongók, azon belül is a directionerek kapcsolata nagyon szorosan összefügg.
Twitter lenne a directionerek nélkül is, azonban ez fordítva nem biztos, hogy igaz: nem lenne ekkora sikere és hangja a rajongóknak, nem lenne ekkora összetartozás érzés és nem lenne ennyi siker a rajongók és az együttes neve mellett. Nem lehetne Twitter nélkül létrehozni egy világszintű projektet pusztán egy hashtag használatával. Ezen a platformon van a legtöbb rajongó, mivel itt reméli és valóban, itt is van a legtöbb esély arra, hogy kommunikáljon a hírességekkel.
Sipos Fanni

Irodalom

1 Santero, Nicole Kelsey (2016). “Nobody Can #DragMeDown”: An Analysis of the One Direction Fandom’s Ability to Inflfluence and Dominate Worldwide Twitter Trends. University of Nevada, Las Vegas.

2 Korobkova, Ksenia A. (2014). Schooling the Directioners: Connected learning and Identity- Making in the One Direction Fandom. Digital Media and Learning Research Hub. Irvine, CA.

3 Kiss, Norbert (2018). Felszállópálya. Pillanat- és élményalapú közösségek. Civil Szemle, XV (1). Budapest.

4 Santero, Nicole Kelsey (2016). “Nobody Can #DragMeDown”: An Analysis of the One Direction Fandom’s Ability to Inflfluence and Dominate Worldwide Twitter Trends. University of Nevada, Las Vegas.

5 Pál, Eszter – Törőcsik, Mária (é.n.). Paraszociális kapcsolatok marketingjelentősége. [online] Elérhető: https://emok.hu/tanulmany-kereso/d593:paraszocialis-kapcsolatok-marketing-jelentosege/pdf (utolsó megtekintés: 2020. 06. 06.)

6 Stever, Gayle S. – Lawson, Kevin (2013). Twitter as a Way for Celebrities to Communicate with Fans: Implications for the Study of Parasocial Interaction. [online] Elérhető: https://www.researchgate.net/profile/Gayle_Stever/publication/263257850_Twitter_as_a_Way_for_Celebrities_to_Communicate_with_Fans_Implications_for_the_Study_of_Parasocial_Interaction/links/00b4953a44862a8747000000/Twitter-as-a-Way-for-Celebrities-to-Communicate-with-Fans-Implications-for-the-Study-of-Parasocial-Interaction.pdf (utolsó megtekintés: 2020. 06. 06.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.