Pintér Emese: Facebook-on a CBA ellen — A Nem vásárolunk a CBA-ban! Facebook csoport és a CBA-bojkott oldal elemzése

A kormányhoz erős szálakkal kötődő CBA-hálózat ellen a magyarok többféleképpen adnak hangot a Facebookon. Ezt vizsgálva elemzem és összehasonlítom a Nem vásárolunk a CBA-ban! csoport, illetve a CBA-bojkott nevű oldal posztjait, kommentjeit, kedveléseit. A CBA-lánc rövid ismertetése és általánosságban a Facebook csoportok és oldalak közötti különbségek bemutatása után rátérek a CBA ellen fellépő közösségekre, leginkább arra koncentrálva, hogy mutatkozik meg az áruházlánc elleni fellépésük. Ehhez a grytics.com Facebook csoport elemző eszközzel és a Fanpage Karma közösségi média felület elemzővel fogok dolgozni.

Hogy minél több adatot láthassak, kedveltem a CBA-bojkott oldalt és csatlakoztam a Nem vásárolunk a CBA-ban! csoporthoz. (A csoporthoz való csatlakozási kérelem adminisztrátori elfogadása három napba telt.)

CBA-történelem

1991-ben tíz magyar boltos egyesületet hozott létre, hogy a Közért vállalat privatizációjából részt nyerhessenek, s egy évvel később 17 budapesti bolttal megkezdte működését a CBA-csoport. A cég elnöke az alapítás óta Baldauf László volt, aki 2016 elején adja át helyét a 1993 óta tag, fogathajtó világbajnok, Lázár Vilmosnak. 2005-ben alakult át a CBA-lánc franchise rendszerré a mára körülbelül 3500 üzletével Magyarországon és a környező országokban. A vállalat alapítói és egyéb szereplői többször kerültek a figyelem középpontjába: a nyilvántartási szabályok be nem tartásával, vagy, hogy részesei lettek a vám- és adócsalással, csempészettel meggyanúsított Földesi-Szabó László üzleteinek.

Politikai kapcsolataik nyilvánvalóak. „A cég ingyenesen terjesztett magazinjában Baldauf László fényképe mellett 2010 áprilisában a következő mondat jelent meg: »Egy nagy formátumú, modern gondolkodású államférfira van szüksége az elkeseredett, kiábrándult, gazdaságilag és erkölcsileg is mélypontra jutott Magyarországnak, mégpedig Orbán Viktorra.«” 2010 óta számos kedvezményben részesült az üzletlánc. Nem nagyon érintette a multiadótörvény, ők forgalmazhatták a „köztársasági elnök borát” és a 2011-es állami árcsökkentő cukorkészletet. (Magyar Narancs, Tamás, 2015) 2014-ben a hálózat megszerezte a Match és Profi üzleteket, s így összforgalma elérte az 578,5 milliárd forintot. (cba.hu)

Facebook oldal és csoport-elemzés

grytics.com: A grytics.com egy 2014-ben alapított, évi 27,540.00 dollárt érő, ingyenes — és bővebb szolgáltatásokért fizetős — Facebook csoportelemző oldal. Ingyenesen négy csoportot figyelhetünk, összesen 50 posztot gyűjt össze minden frissítésnél, illetve 50 posztot elemez. Figyelhetünk csoportaktivitás, poszt-, komment- és tag-statisztikákat és egy, konkrét tag statisztikáit.

Fanpage Karma: A 2012 áprilisában bejegyzett, közösségi média felületek (Facebook oldalak, Twitter profilok, Youtube oldalak, stb.) megfigyelésére és elemzésére szolgáló eszköz. A közösségi médiafelület-kezelőknek segít, hogy jobban elérjék követőiket/lájkolóikat, s növeljék közösségeiket, új emberek bevonásával. Bepillantást nyújt a posztolási stratégiákba és az oldal teljesítményébe. Ez az elemző eszközt fejlesztő cég tíz tagból áll, illetve egy hivatalos unikornissal is rendelkezik.

Miben különbözik egy Facebook csoport és egy Facebook oldal?

A csoportok olyan terek, melyeket bárki létrehozhat, s ahol hasonló érdeklődésüket megoszthatják egymással az emberek (linkek, fotók, dokumentumok, csoporton belüli üzenetek). Egy csoport titkosítása függ a nyilvánosság beállításain: titkos, zárt csoport esetén a posztok csak tagoknak elérhetőek. Beállítható, hogy a felhasználók hogyan tudnak csatlakozni a csoporthoz (group privacy), tehát kell-e csoporttagi vagy adminisztrátori engedélyezés a belépéshez vagy sem. A tagok saját maguknak állíthatják be, hogy miről kapjanak értesítést (csak kiemelt posztokról, az összesről vagy semmilyen bejegyzésről), melyeket nem csoporttagok — a nyilvánossági beállításoktól függően — nem feltétlenül láthatnak.

Ezzel szemben az oldalak alkalmasak arra, hogy szervezetek, cégek, hírességek és márkák az őket kedvelőkkel kommunikáljanak. Oldalt elvileg csak hivatalos képviselők készíthetnek, kezelhetnek. Az oldalak információi, posztjai általában elérhetők mindenki számára. Bármely Facebook felhasználó kedvelhet egy oldalt, kapcsolatba léphet vele és láthatja a hírfolyamát. Az oldalt kezelő személy megoszthat tartalmakat az oldal nevében, a kedvelői posztok azonban gyakran csak elrejtve jelennek meg.

NEM VÁSÁROLUNK A CBA-BAN!

„Mint a név is utal rá, el akarjuk érni, hogy minél kevesebb ember vásároljon a CBA-ban. Jelen helyzetben a bolthálózat olyan, mint Orbán kinyújtott keze.”

Aktivitás, tagok

A grytics.com elemző oldal januárt vizsgálva 788 aktív felhasználót jelez. A napi aktivitást az elmúlt 4 napra terjeszti csak ki. Ebből kiderül, a szerdai napon foglalkoztak legkevésbé a csoporttal (64), s pénteken a leginkább (546). (Nem szabad elfelejteni, hogy a grytics.com csak 50 posztot vizsgál ingyenesen.) Az órai bontásra nem lehet tendenciát mondani, ugyanis elég változó, hogy mikor, hányan tevékenyek a csoportban (ezentúl tevékenységnek tekintem a posztolást, lájkolást, kommentelést). Az utóbbi négy nap aktivitása 303 pontot kapott, amit a grytics.com a posztok száma, a lájkok száma és a kommentek számának összegének és a napok számának hányadosából kapott.

A tagok statisztikái szintén az elmúlt négy napra vonatkoznak. Láthatjuk, hogy hányan nem végeztek semmilyen tevékenységet sem a csoportban: 86,55%-unk nem lájkolt a fent említett időszakaszban, 95,86%-unk nem írt megjegyzést, és 99,63%-unk nem posztolt. Ezek a magas százalékok valószínűleg csak abból erednek, hogy nagyon rövid időt ölel fel az elemzés. Ha ugyanis megnézzük az aktív tagok számát, elenyésző számmal marad alul az összeshez képest, tehát a csoporttagok szinte mindegyike tevékeny volt valamikor, vagy még most is az.

1. Az utóbbi négy nap legkevésbé aktív és a legaktívabb napjai

A grytics.com személyre lebontva megmutatja, hogy kik, mikor, mit posztoltak, kedveltek, hozzászóltak, ahogy azt is listázza, ki volt a leginkább elkötelezett a csoporthoz (vagyis ki volt a legtevékenyebb), ki „publikált”a legtöbbet (posztolás), ki kommentelt a legtöbbet, illetve, hogy ki a leginkább befolyásoló személy, vagyis kinek a posztjaira érkezik a legtöbb reakció.

A tagok közül kiválasztottam egyet, akit kissé bemutatok. E. J. [nem valódi név] a Nem vásárolunk a CBA-ban! egyik adminisztrátora, a legtöbb bejegyzést megosztó (gyakran szokott a CBA-bojkott oldalon is posztolni). Nincs olyan posztja, amire ne érkezne reakció. Az elmúlt négy napban 11 bejegyzést tett közzé, ugyanennyiszer kedvelte mások valamely posztját, négyszer reagált kommentben. Azonban, ha eltekintünk a grytics.com-tól, és megnézzük magát a Facebook-csoportot, láthatjuk, hogy ennél sokkal több, akár óránként 2–3 bejegyzést is írt (leginkább Facebook oldalak, személyek bejegyzéseit, illetve hírportálok cikkeit osztja) vagy válaszolt valakinek. Ez a különbség annak tudható, hogy az elemző oldal — ingyenesen — csak 50 posztot figyel.

Érdekes, hogy személyes bejegyzést, arról, hogy mit gondol egy adott hírről, vagy mások gondolatairól (akikét megosztja) nem ír. Egyik bejegyzésénél sincs általa írt szöveg. „Megszólalásait” mindössze néhány kommentben találjuk. (Az elmúlt négy napban azonban nem.)

E. J. Facebook megosztásai

Posztok és kommentek

Ahogy azt már említettem, a grytics.com ingyenes verziója csupán 50 posztot figyel meg, az 50 legnépszerűbbet. Arányaiban ez a szám úgy oszlik el, hogy szerdán 2, csütörtökön 13, pénteken 20, szombaton pedig 15 bejegyzést vizsgál. Az órás beosztás alapján annyit mondhatunk, hogy főleg a reggeli órákban, majd a koraestiekben aktívabbak a bejegyzők. A posztok 98%-át kedveli legalább egy másik csoporttag, illetve 22%-ára kommentben reagálnak is.

Poszt típusok: Status, Link, Video, Event, photo
3. A posztok típusai

A hírfolyam tetején szerepel egy kitűzött poszt azzal a „szabállyal”, hogy mellőzzük a „valakit a külseje, a kora, a neme miatt támadó” cikkeket, illetve önreklámozó posztokat. Ezt rendszerint be is tartják. A posztok tartalma többnyire politikai témájú. Ahogy az ábra is mutatja, leginkább linkeket osztanak meg a tagok: index.hu, 444.hu, Kettős Mérce, 168 Óra, Juszt László bejegyzései. Emellett gyakoriak a gúnyos, ironikus képek (mémek) a kormány aktuális döntéseiről, közpolitikai szereplőkről.

Az elmúlt napok legnépszerűbb bejegyzése tegnap került csoportnyilvánosságra. Egy Angliában élő magyar férfi fejtette ki hosszan a véleményét, majd linkelt egy index.hu cikket David Cameron magyarországi látogatásáról. 204-an kedvelték, eddig 59-en szóltak hozzá és 260-an osztották meg ezt a posztot. A legtöbb kedvelést gyűjtő kommentek ehhez a poszthoz érkeztek. Keserédes humor a magyar keresztény értékek képviselőiről, Orbán Viktor és a migráció kérdésének hivatalos magyar álláspontjának bírálata, stb.

A négy nap alatt 613 válasz érkezett a bejegyzésekhez (amiket 1441-e kedveltek), illetve plusz 216 beágyazott komment, vagyis válasz egy korábbi hozzászóláshoz. Ezek átlagos hossza 0,15 szó, tehát ebből is látszik, hogy a kommentek inkább rövid, velős írások szoktak lenni. A Nem vásárolunk a CBA-ban! posztokra átlagosan 12,26 komment tartozik. A kommentek esetében a grtics.com szintén diagramokon prezentálja azt, hogy melyik nap, hány darab kerül bejegyzésre. Evidens, hogy amelyik nap több a poszt, a komment is több lesz. Tehát az elmúlt négy nap vonatkozásában, a legtöbb komment a pénteki napon érkezett (258), a legkevesebb pedig szerdán (csupán 18). Az órai megoszlást ez esetben sem lehet könnyen jellemezni, nincs logika abban, hogy mikor kommentelnek a tagok.

A CBA-ellen

Bár a csoport neve a Nem vásárolunk a CBA-ban!, a tagok legtöbb tevékenysége nem feltétlenül függ össze a magyar üzletlánccal. Mivel úgy gondolják, hogy „a bolthálózat olyan, mint Orbán kinyújtott keze”, ezért én is úgy vélem, hogy bármilyen a kormánnyal (és Orbán Viktorral) kapcsolatos bejegyzés helyénvaló itt. Egy csoport célja ugyanis pont ez, hogy hasonló érdeklődésüket megoszthatják egymással az emberek. Az pedig elég valószínű, hogy aki nem hajlandó (vagy azt mondja, hogy nem hajlandó) a CBA-ban vásárolni, mert ezzel a Fideszt támogatná, az szereti megosztani negatív véleményét a pártról — vagy legalábbis mások negatív véleményét olvasni róla.

Érdekes lehet, hogy vajon ezek közül az emberek közül, akik azt állítják, hogy nem vásárolnak a CBA-ban, hányan vannak, akik bármilyen okból (kényelem, minőség) mégis ezt a láncot választják. Mindenképpen nagy a jelentősége annak, hogy több mint 5000 ember (plusz a Facebook oldal 18000 kedvelője) egy közösségi média felületen felvállalja, hogy nem elégedett. Nem elégedett a CBA-csoporttal, nem elégedett azzal, hogy vasárnap szinte csak ez a csoport maradhat nyitva és nem elégedett azzal, ami miatt ez az áruházlánc ma Magyarországon a második legnagyobb forgalmú vállalat.

A CBA-val kapcsolatos bármilyen hír gyorsan megjelenik a posztok között. Például január 8-án derült ki, hogy a CBA-Baldauf Kft., a Lázár-Holding Kft. és az Alfa Investment Kft. szeszesital-gyárat alapít. Emellett ketten is megosztottak egy hvg.hu cikket, melyben összefoglalják 2015 gazdasági történéseit, s megemlítik a csoportot: „a tavaly alakult CBA-bojkott Facebook-csoport is komoly eredményt tudott felmutatni azzal, hogy már a hálózat is kínosnak érezte egyik-másik boltját, így kezdett kifarolni a CBA név mögül, s a Príma üzleteiről levette a CBA nevet és logót.” (hvg.hu, Nincs mese, rengeteg zseniális magyar cég működik, 2015) December 18-án egy index.hu cikk jelent meg az amerikai kitiltási botrányról, melyben Tábor Viktort (a CBA Kereskedelmi Kft. résztulajdonosa) is a vádlottak közé sorolták. Ezek mellett helyet kapott az elnökváltás, a rohadt ananász ügye, stb.

CBA-bojkott

„Ha a Fideszhez sok szállal kötődő CBA-ban vásárolsz, lényegében a saját elnyomásodat fizeted ki.”

A CBA-bojkott nevű Facebook közösség 2014. november 22-én jött létre. Pár perc alatt százan lettek, s néhány óra alatt kétezren kedvelték. Az aktuális kedvelők (szinonimaként használom ezentúl a követő, s a közösségi tag kifejezést) száma 18203 fő. Az oldal adatlapján egy Kettős Mérce blog-bejegyzést ad meg, melyben leírják, miért jöttek létre. „Egy évvel ezelőtt, amikor kiderült, hazaárulózva, kommunistázva, liberálisozva, gyűlölködve mozgósít a Békemenetre a CBA vezetője, cikket írtunk, amelyet több mint 160 ezren olvastatok, hogy bojkottálni kell a CBA-t. Most viszont a tettek mezéjére szeretnénk lépni, és elindítani egy közösséget, ami információkat oszt meg, bátorít, és segít is a bojkottban.”

A borítókép az oldal alapításakor egy egyszerű fehér alapú fekete szöveg volt, azzal, hogy csatlakozásra buzdították az embereket. Ezt a képet csupán két napig használták, majd 24-én lecserélték az alábbira, melyet azóta 761-en kedveltek, 154-en osztottak meg és rengetegen kommentáltak.

4. A CBA-bojkott oldal borítóképe

Ezen oldal az alapításakor igencsak aktív volt, gyorsan gyarapodtak a közösségi tagok, sokat lájkoltak, maga az oldal is akár napi többször is posztolt. November 25-én a 6500 követő közül 3496 embernek tetszett, s 128 osztotta meg az alábbi képet. 154-en válasszal is reagáltak rá.

Jelezd egy tetszikkel, ha te se vásároltál ma CBA-ban. A magyar bojkott lánc!
5. 2014. november 25-i kép

Ezek után a legnagyobb aktivitást kiváltó poszt 2014 december 6-án került a tagok elé a vasárnapi zárva tartás kapcsán: 6230 lájk, 286 komment és 218 megosztás.

Facebook bejegyzés az előző képfelirattal
6. 2014. december 6-i kép

A posztok, kommentek

Az oldal kezelői csak az oldallal kapcsolatos (pl. hány követőt értek el) bejegyzéseket, illetve a CBA-val kapcsolatos linkeket oszt meg. Az utóbbi időben azonban még a linkek posztolási gyakorisága is lelassult. Decemberben 17-én egy újabb, másik Facebook oldalt reklámoztak, a Lemondok a Fideszről nevűt. Ezt egy napon kétszer is hirdették, elég nagy sikerrel, bár a többezres kedvelést nem érték el velük (mármint a poszt kedvelését — az új oldal már 26000 követővel rendelkezik). Ezek a bejegyzések a linkek mellett körülbelül 500 szóval igyekeznek megszólítani az embereket. Ez még pont belefér abba a tartományba, hogy a Facebook nem „rejti el” a megszólalás végét hosszúsága miatt, tehát ha valaki rákattint a CBA-bojkott oldalra, nem kell még egyszer kattintania, hogy a teljes bejegyzést elolvassa.

Az alapítás óta egészen személyesek a posztok, barátilag szólítja meg követőit az oldal, hogy tartsanak vele. Valószínűleg ezért érzik úgy a követők, hogy ők is fontos, hasznos információkat oszthatnak meg másokkal ezen a felületen. Csakhogy a „visitor posts” nem kerül a hírfolyamba, így nem is látják őket sokan. A tanulmány elején én is kísérleteztem hasonló tettel. Posztoltam egy origo.hu cikket a CBA-csoport elnökváltásáról, mivel erről a CBA-bojkott oldalkezelő nem adott hírt. Nagyon népszerűtlen maradt a bejegyzésem, ahogy a FanPage Karma definiálja, teljes mértékben ignorálták. Mind a többi követő, mind pedig az oldal. (Mert egy Facebook oldalt kezelő személy is tud lájkolni az oldala nevében.)

7. FanPage Karma követői posztok az idővonalon
8. A követői és kezelői posztok megoszlása napi bontásban — a piros pontok mind ignorált bejegyzések

Az is lényegtelennek látszik, hogy egy követő mikor, melyik napon, melyik órában posztol, a reakció ugyanúgy elmarad. Az sem számít igazán, ha egy követő nagyon elkötelezetten, töretlenül oszt, ahogy például a FanPage Karma szerint legbefolyásolóbb közösségi tag, T. D. . Ő 2015. január 27-től 95-ször posztolt, legfőképpen saját írásait a jog-asz.blog.hu oldalról. A 95 darab, olykor napi rendszerességű bejegyzés közül összesen húsz váltott ki reakciót (lájkolás, újra-megosztás vagy komment). A legnépszerűbb posztja a június 10-ei, ami kilenc embernek tetszett és valaki újra meg is osztott. Ez mélyen alulmarad persze a CBA-bojkott kezelői posztok alatt, de így is ő volt az, aki a legtöbb figyelmet kapta „kedvelő-társaitól”.

Manapság átlagosan egy kezelői posztra 20 komment érkezik, ami nem is számít kevésnek az oldal elindulásához képest, amikor sokkal aktívabbak voltak a közösségi tagok (több lájk, több megosztás) — átlagosan 30–35 hozzászólás érkezett egy-egy bejegyzésre.

Közösségi tagok/kedvelők/követők

Egy Facebook csoport esetében a követőket még a csoportkezelő sem láthatja. Csak statisztikákat, amit a Facebook közöl vele, mint például a férfi-női kedvelők aránya, a kedvelők országi, városi megoszlása, nyelve, korosztálya. Ezenkívül láthatja, hányan lájkolnak, kommentelnek vagy újraosztanak valamit; hány kedvelőt érnek el a posztok, hányan reagálnak rájuk, stb. Egy követőnek azonban nincs ennyi lehetősége: láthatja, hogy hányan beszélnek az adott oldalról (jelen esetben ez 20 fő), mennyi az összes közösségi tag (mennyi az új az elmúlt héttől — ami itt 0), illetve, hogy az ismerősei közül kik csatlakoztak.

A CBA-ellen

Ez az oldal egyértelműen csak a CBA bojkottálásáról szól. A kezelő csak az üzletláncot „lejárató” bejegyzéseket közöl, esetleg embereket toboroz, buzdítva aktuális (2014 novemberi) követőit, hogy hívják meg ismerőseiket, hogy még többen csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez. Ezekhez képest a legújabb posztok eltérőek, amik a Lemondok a Fideszről Facebook oldalt reklámozzák. Valószínűleg az oldal kezelőjének ahhoz az oldalhoz is lehet köze. Mivel a CBA-bojkottálás egy specifikusabb dolog, mint a Fideszről való lemondás, így kevesebb is a követője, mint újabb „társának”.

Összefoglalás

Ahogy mindkét közösség bejegyzéseiből és leírásából látható, a CBA-t azért próbálják bojkottálni, mert jelentős Fidesz-befolyással rendelkezik. A csatlakozó tagok/lájkolók úgy gondolják, hogyha ezen áruházláncban vásárolnak, azzal közvetetten a kormánypártot támogatják. Olyan kezdeményezéseket reklámoznak a hírfolyamukon, melyek nem feltétlenül kötődnek a CBA-hoz (Lemondok a Fideszről, vagy aktuális tüntetések), de szintén annak érdekében jönnek létre, hogy a Fideszt közvetve vagy közvetlenül támadják.

Láthattuk, hogy a Facebook csoport tagjai jóval aktívabb szerepet vállalnak a csoport működésében, tehát sok és gyakoriak a posztok, azokra számos válasz érkezik és a legtöbb esetben még több lájk. Ennyi bejegyzés között azonban elenyésző a CBA-hoz kötődő megosztott link vagy kép, de ha egy hírportálon megjelenik valami, rögtön bekerül a csoportba.

Ezzel szemben az oldal kedvelői nem ennyire aktívak, ritkán posztolnak, s ezekre nemigen érkezik reakció. Ebből is látható, hogy az oldalnak nem az az elsődleges célja, hogy a követők megosszák egymással véleményeiket, hanem, hogy az oldal (kezelője) mutassa meg, „mire gondol”. Ezekre eleinte rengeteg, majd később egyre kevesebb komment és lájk érkezett. A CBA-bojkott viszont csak olyan cikkeket és bejegyzések ad közzé, melyek erősen kapcsolódnak az üzletlánchoz — bár nem minden aktuális hírt közöl (például az elnökváltásról csak én posztoltam, reakciómentesen). Azonban a két legutolsó bejegyzés egy másik Facebook oldal bemutatása, aminek nincs köze a CBA-hoz, de valószínűleg a CBA-bojkott kezelőjének köze lehet hozzá.

Források

A CBA történetéről

Tamás Gábor (2012): CBA, a magyar óriáscég. Válaszúton. Magyar Narancs, január 5.

A letöltés helye: http://magyarnarancs.hu/belpol/valaszuton-78140

CBA — A magyar üzletlánc. Hírek. A CBA hálózatának összforgalma 2012. 2015. június 2.

A letöltés helye: http://www.cba.hu/hirek/hirek/cba-halozatanak-oesszforgalma-2012

A Facebook csoportokról és oldalakról

https://www.facebook.com/help

A Nem vásárolunk a CBA-ban! Facebook csoport

https://www.facebook.com/groups/395997283881155/?fref=ts

A CBA-bojkott Facebook oldal és bemutatása

https://www.facebook.com/cbabojkottoldal/?ref=ts&fref=ts

Kettős Mérce (2014): Bojkottáld a CBA-t! november 23.

A letöltés helye: http://kettosmerce.blog.hu/9999/12/31/bojkottald_a_cba-t

hvg.hu cikk, melyben megemlítik a Nem vásárolunk a CBA-ban! csoportot

hvg.hu (2015): Nincs mese, rengeteg zseniális magyar cég működik. december 25.

A letöltés helye: http://hvg.hu/kkv/20151225_vallalkozok_eve_magyar_ceg?s=hk

Eszközök:

grytics.com, Facebook csoportelemző oldal: https://grytics.com

FanPage Karma, Facebook oldalelemző: http://www.fanpagekarma.com/

A képek forrásai: Nem vásárolunk a CBA-ban! csoportból, a CBA-bojkott oldalról, a grytics.com és a FanPage Karma által létrehozott statisztikák és grafikonok

Utolsó megtekintés időpontja: 2016. január 12.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.